Türkiye'de yükseköğretim yapısının ekonomik analizi ve maliyet düşürücü önlemler - Adıyaman, Ali (Anadolu Üniversitesi, 2004)
Eğitim, toplumun ve bireylerin iktisadi ve sosyal yaşamda gelişmelerine katkı sağlayan önemli bir faktördür. Bu fırsatın tüm toplum kesimlerince ve adil bir şekilde paylaşılması modern yaşamın gereğidir. Diğer alanlarda olduğu gibi, eğitim hizmetini sunmanın bir bedeli yani maliyeti vardır. Sınırlı bütçe olanakları içinde eğitim maliyetinin düşürülmesi ve eğitim politikalarının geliştirilmesi halinde, bu hizmetten daha fazla insan yararlanabilecektir. Bu çalışma; eğitimin bir bölümü olan yükseköğretim maliyetlerinin analizini yaparak, maliyetinin nasıl azaltılabileceği konusu ile ilgilidir. Dört bölümden oluşan bu çalışmanın birinci bölümünde yükseköğretimde arz ve talep, ikinci bölümünde yükseköğretimin kamuya olan maliyeti, üçüncü bölümünde yükseköğretimin hane halkına olan maliyeti, dördüncü ve son bölümde ise yükseköğretim maliyetlerini azaltma önerilerine yer verilecektir.
Keywords: Yükseköğretim Türkiye Ekonomik yönler