Streptomyces Coelicolor'daki metabolik değişiklikler üzerine bir araştırma - Liman, Recep (Anadolu Üniversitesi, 2007)
Streptomisetler antibiyotikleri de içeren sekonder metabolitleri üretme yeteneğine sahip olmalarıyla bilinen başlıca toprak bakterileridir. Bu grubun üyeleri aynı zamanda sporulasyon olarak bilinen düzenli bölünme işlemi geçiren havasal hiflerin ereksiyonunu içeren çok kompleks morfolojik farklılıklar göstermektedirler. Streptomyces coelicolor Streptomiset genetik çalışmaları için model organizmadır ve genom dizisi belirlenmiştir. SCO2836 ve SCO2837'nin açık okuma çerçeveleri Streptomyces coelicolor A3(2) genomunun temel hücresel fonksiyonlar için gerekli genleri içeren korunmuş merkez çekirdek bölge içerisinde bulunmaktadır. SCO2836 ve SCO2837 genleri sırasıyla glikozil transferaz ve galaktoz oksidaz domaini içerdigi sanılan proteinleri kodlar. Bu çalışmada SCO2836 ve SCO2837 genleri in vitro olarak Tn5062 transpozonu ile mutasyona uğratıldı ve bu mutasyonların fenotipik etkileri farklı ortamlarda araştırıldı. Her iki mutantta da ortam koşullarına bağlı olarak havasal gelişmede gecikme gösterdi. Bu mutasyonlar Southern Blot ile doğrulandı. Ayrıca bu iki genin promotor bölgesinin oldugu kısım pRLux87 plazmitine aktarılarak farklı besiyerlerinde lusiferaz aktivitesine de bakıldı.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: Toprak bakteri ekolojisi; Mutasyon