Kültürel değişim süreci içinde Türk konutlarının mahremiyet açısından incelenmesi - Karasözen, Rana (Anadolu Üniversitesi, 1993)
Mimarlığın uğraş noktası olan mekanın dördüncü boyutu olan ''za- man'', ''kültür'' kavramını da içermektedir. Kültürleri en iyi yan- sıtan kavram konut, konutu biçimlendiren kültürel kavram ise davra- nıştır. Kültürün evrensel bir konu oluşu ve tezin amacı Birinci Bölüm' de açıklanmıştır. İkinci Bölüm'de, ''çevre'' kavramına değinilmiştir. Kültür, dav- ranış ve konut kavramları, çevreyi oluşturan faktörler içinde incelen- miştir. Türk kültürü ve konutunun tarihsel süreç içinde geçirdiği değişimler, mekansal davranışlar açıklanmıştır. Davranış ve konutun kültür ile ilişkilerine değinilmiştir. Üçüncü Bölüm'de, bir önceki bölümde ''davranış'' kavramı içinde tanımlanan ''mahremiyet'' davranışı genişletilmiştir. Konutların biçimlenişindeki yeri ve farklı kültürlerin konutlarında yorumlanışı anlatılmıştır. Türk konutundaki mahremiyetin kaynakları, kültürel değişim süreci içinde incelenmiştir. Geleneksel köy konutu gecekondu ve modern kent konutundaki mah- remiyet anlayışı, Dördüncü Bölüm'de araştırılmıştır. Ülkemizde, gele- neksel gruplarla modern grup arasında, mahremiyet anlayışı açısından kopukluk olduğu sonucu çıkarılmıştır. Beşinci Bölüm'de ise, toplumumuzda mahremiyet anlayışları birbi- rine ters gruplar bulunduğu, bunun nedeninin tarihsel süreç içindeki etkilerden kaynaklandığı sonuç olarak çıkarılmıştır.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: Evler Sosyal yönler Türkiye