Gelenekselden bilişime : - Aydoğan Moza, Esra (Anadolu Üniversitesi, 2020)
Bu tezin amacı, üniversite kütüphane binalarının mimari tasarımları yeniden değerlendirilerek, güncel ilkeler belirlenmesi ve yeni yapılacak binalar için mimari tasarım rehberi oluşturulmasıdır. Bu değerlendirmeler üç ana başlık altında yapılmıştır: (1) sürdürülebilir mimarlık, (2) bilgisayar ve iletişim teknolojileri, (3) kullanıcı. Tezin problemi; değişen öğrenci profili, gelişen bilişim kaynakları ve çeşitlenen öğrenme yöntemlerinin dikkate alınmasıyla yenilenen öğrenme mekanı tasarımları içinde kütüphane binalarının varlığını koruyup korumayacağıdır. Bu bağlamda tez, üniversite kütüphaneleri ile sınırlandırılmıştır. Gelenesel ve güncel üniversite kütüphane binalarının mimari yapısı incelenerek tablolaştırılmıştır. Kütüphane mimari tasarımlarının mekansal, teknolojik ve sürdürülebilir dönüşümleri ortaya çıkarılmıştır. Araştırmanın sonucunda, bu yapıların sürdürülebilir olduğu nedenleriyle ortaya konmuş; yeni tasarımlar için model bir rehber sunulmuştur.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: Üniversite kütüphanesi, sürdürülebilir mimarlık, bilişim teknolojisi, yeni nesil kullanıcı, kütüphane mimarisi