DNA'yı tanıma bölgelerine sahip moleküler baskılanmış polimer tekniğine dayalı biyosensör geliştirilmesi - Emir Diltemiz, Sibel (Anadolu Üniversitesi, 2006)
Bu çalışmada, nükleotid belleklere sahip kendi organize olabilen Yüzey Plazmon Rezonans (SPR) çiplerin ve Kuvars Kristal Mikroterazi (QCM) elektrotların DNA tayininde kullanılması, tasarlanılan moleküler baskılanmış polimerik (MIP) filmlerin moleküler tanımlama açısından değerlendirilmesi ile guanozin belleklerle donatılan nanokabuklara sahip CdS kuvantum nokta nanosensörlerin hazırlanması ve DNA tanıma bölgeleri açısından değerlendirilmesi araştırılmıştır. Çalışmanın birinci aşamasında, molekül belleklerin oluşturulması basamağında kullanılmak üzere metakroilamidosistein (MAC), metakroilamidohistidin (MAH), MAC-Hg(II) ve MAH-Pt(II) manümer sistemlerinin sentezi ve karakterizasyonu gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın ikinci bölümünde, MAH-Pt(II)-Guanozin, MAC-Hg(II)-Adenin ve MAH-Pt(II)-Guanin ön organize manümer sistemleri kullanılarak DNA nın bağlanma bölgelerini tanıyan belleklerin SPR çip ve QCM elektrot yüzeyinde oluşturulması çalışmaları yapılmıştır. Çalışmanın üçüncü bölümünde ise guanozin belleklere sahip CdS kuvantum nokta nanosensörlerin DNA tanıma bölgeleri açısından etkinliği ve guanozin, guanin, ss-DNA, ds-DNA tayininde kullanılabilirliği araştırılmıştır.
"Bu tez çalışması Anadolu Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Komisyonu Başkanlığı tarafından desteklenmiştir. Proje no. 051036."
Keywords: Moleküler baskılama; Baskılanmış polimerler; DNA; Biyosensörler; Kuartz kristal mikrobalans