Vergi uyumu ve vergi idaresinin vergi uyumuna etkisi - Saygın, Özgür (Anadolu Üniversitesi, 2013)
Vergi uyumu mükelleflerin yükümlülüklerini baskı ve zorlama olmaksızın kendiliğinden tam olarak eksiksiz yerine getirmesi anlamına gelir. Mükellef ve vergi idaresi arasında vergilemenin doğası gereği problemler olabilir. Bu problemlerin vergi idaresince tek başına çözülmesi imkansızdır.Mükelleflerin eksiksiz vergi ödemeleri önemli bir davranıştır. Vergi yönetimleri için bu davranış, daha etkin bir vergi sistemi ve vergi hasılatının daha kolay yükselmesi anlamına gelmektedir. Diğer taraftan mükellefler için eksiksiz vergi ödemek, psikolojik manevi tatminler ifade edecektir. Vergi uyumunu geliştirebilmek ve bu doğrultuda politikalar üretebilmek için öncelikle vergi uyumunun kavramsal olarak sınırlarının belirlenmesi gerekmektedir. Sonrasında hangi etkenlerin vergi uyumunu olumlu etkilediği araştırılmalıdır. Vergi ödemek doğuştan gelen bir davranış değil, sonradan öğrenilen bir davranıştır. Dolayısıyla devlet ve vatandaş arasında vergi ödemek üzerine bir öğrenme süreci olmalıdır. Vergi uyumunun incelenmesinde konunun tüm psikolojik sosyal ve ahlaki yönleriyle değerlendirilmesi gerekmektedir. Vergi uyumunun geliştirilmesi uzun dönemde toplumsal olarak vergi ödemenin ahlaki bir davranış olmasına bağlıdır.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: Vergileme; Vergileme Türkiye