Kaynaştırma ortamlarında okul öncesi eğitim öğretmenlerince sunulan akran zorbalığı eğitim paketinin etkileri - Ergin, Gizem (Anadolu Üniversitesi, 2024)
Bu araştırmanın amacı, kaynaştırma uygulamalarının yürütüldüğü okul öncesi eğitim ortamlarında çalışan okul öncesi öğretmenlerine akran zorbalığını önleme ve müdahale etmeye ilişkin sınıf içi stratejilerin kazandırılmasına yönelik sunulan eğitim paketinin etkilerini incelemektir. Deneysel karma yöntem araştırması olarak desenlenen araştırma üç aşamada gerçekleştirilmiştir. Gereksinim belirleme aşamasına 17 okul öncesi öğretmeni ve sınıflarındaki 354 çocuk katılmıştır. Müdahale ve müdahalenin etkililiğini sınama aşamalarında ise sekiz okul öncesi öğretmeniyle birlikte beş yaş düzeyinde 164 çocuk yer almıştır. Araştırmanın bulguları öğretmenlerin akran zorbalığına ilişkin kuramsal bilgilere, akran zorbalığını önleme ve müdahale etmeye yönelik sınıf içi stratejilere ve gelişimsel yetersizliği (GY) olan çocukların akran zorbalığından korunması amacıyla etkili uygulamalara gereksinimleri olduğunu göstermiştir. Bu gereksinim doğrultusunda hazırlanan "Akran Zorbalığı Eğitim Paketi"nin deney grubundaki öğretmenlerin bilgi düzeylerinde ve sınıf içi uygulama becerilerinde olumlu yönde etkisi olduğu görülmüştür. Deney grubundaki çocukların davranışları ve akran ilişkilerinde ise kontrol grubundaki çocuklara göre yüksek düzeyde anlamlı bir fark (p<0.001) ortaya konmuştur. Deney grubundaki öğretmenler "Akran Zorbalığı Eğitim Paketi"ne ve müdahale sürecine ilişkin olumlu görüşlerini bildirmişlerdir.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
"Bu tez çalışması Anadolu Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Komisyonu Başkanlığı tarafından desteklenmiştir. Proje No:2109E174 ".
Keywords: Okul öncesi eğitimde kaynaştırma uygulamaları, Öğretmen eğitimi, Akran zorbalığı, Karma yöntem araştırması