Sekizinci sınıf öğrencilerinin matematiksel argümanlarının incelenmesi - Sadıç, Nuran (Anadolu Üniversitesi, 2019)
Bu araştırmanın amacı ortaokul sekizinci sınıf öğrencilerinin farklı matematiksel görevlere ilişkin ürettikleri yazılı ve sözlü matematiksel argümanları, görevlerde yer alan bilgileri kullanarak nasıl detaylandırdıklarının incelenmesidir. Araştırma verilerinin toplanması, analiz edilmesi ve yorumlanmasımda temel nitel araştırma yöntemi benimsenmiştir. Katılımcılar 2017-2018 eğitim öğretim yılında, Eskişehir ilinde bir devlet okulunda öğrenim gören sekizinci sınıf öğrencileri arasından seçilmiştir. Öğrencilerin seçimi sırasında başarı seviyelerine ve cinsiyetlerine dikkat edilmiştir. Başarı seviyesi düşük iki öğrenci, orta seviyede iki öğrenci ve yüksek başarı seviyesinde olan iki öğrenci olmak üzere toplam altı odak öğrenci seçilmiştir. Araştırma kapsamında hem yazılı dökümanlar hemde video ve ses kayıtları elde edilmiştir. Öğrencilere beş farklı matematiksel görevin yer aldığı bir çalışma yaprağı verilerek bu görevlere ilişkin iddia ve düşüncelerini içeren matematiksel argümanlarını yazmaları istenmiştir. İncelenen yazılı dökümanlar sonucunda odak öğrenciler ile klinik görüşmeler yapılmıştır. Görüşmeler sırasında araştırmacı tarafından öğrencilere oluşturdukları argümanları detaylandırmalarını teşvik edici sorular yöneltilmiştir. Araştırma sürecinde elde edilen veriler içerik analizi yöntemi ile incelenmiştir. Araştırma sonucunda öğrencilerin verilere göre matematiksel göreve ilişkin oluşturdukları matematiksel argümanları görevde yer alan verileri referans alarak görsel ve sözel temsiller ile ifade etmeye çalıştıkları ancak bu temsiller arasında geçiş yapmakta zorlandıkları görülmüştür. Arştırmada elde edilen diğer bir sonuç ise öğrencilere yöneltilen matematiksel görevlerin yargı ve bağlaç içermesi (çünkü) onları argümantayon sürecine ve sonuç odaklı çözümden ziyade matematiksel argüman üretimiyle, bunları detaylandırmaya yöneltiğidir. Ayrıca öğrencilerin matematiksel argümanları detaylandırmaları sürecinde kavramları nasıl anlamlandırdıkları, yanlış anlamaları, kavram yanılgıları da açığa çıkmıştır.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: Matematik Öğretim; Matematiksel argümantasyon,Matematiksel argüman, Matematiksel Argüman Yazımı, Detaylandırma