Anne beslenmesinin anne ve yenidoğanın serum ve anne sütü çinko düzeyine etkileri - Özdemir, Sevgi (Anadolu Üniversitesi, 1985)
Çalışma Anadolu Üniversitesi Tıp Fakültesi çocuk sağlığı ve hastalıkları anabilim dalında yapıldı. Çalışmaya 43 anne alındı. Otuz anne ve yeni doğanın serum ve kord kanı çinko düzeyleriyle kırk anne- nin süt çinko düzeyleri ölçüldü. Anneler beslenme şekillerine göre yeterli ve yetersiz olarak iki guruba ayrıldı. Her annenin serum ve süt çinko düzeyleri ölçüldü. Annelerin beslenme şekilleriyle serum ve süt çinko düzeylerinin ara- sındaki ilişki araştırıldı. Annenin gebelik sayısının, bebeğin cin- siyetinin, bebeğin miadının bu değerleri ne derecede etkilediği incelendi. Çalışmamızda yenidoğan bebeklerin kord kanı çinko düzeylerinin anne serum çinko düzeyleri ile ilgili olmaksızın yüksek olduğunu (p[0.01), bebeğin cinsiyeti ve miadının bu değerleri etkilemediği gö- rüldü. Anne sütü çinko düzeyinin annenin beslenme şekliyle ilişkili olmadığını (p]0.05) ve anne sütünün diğer özellikleri yanısıra bu nedenle de üstün olduğunu gösterdik.
Sadece dijital formatta erişilebilir.
Keywords: Anneler Beslenme; Anne sütü