İcra hukukunda borcun taksitle ödenmesi - Varol, Gökçe (Anadolu Üniversitesi, 2020)
İcra hukukunda borcun taksitle ödenmesi, hukukumuzda çokça irdelenmiş bir kavram değildir. İcra ve İflâs Kanunu'nun belirli maddelerinde (m.78/2, 111, 340) geçen taksitle ödemenin amacı, kaynağı, kapsamı, şartları, hüküm ve sonuçları bakımından bir inceleme yapmak önem arz etmektedir. İcra hukuku bakımından taksitle ödemeyi hacizden önce ve sonra olmak üzere ikiye ayırmak mümkündür. Hacizden önce yapılan taksitle ödeme yalnızca sözleşme vasıtasıyla yapılabilir. Hacizden sonra yapılan taksitle ödeme ise, tek taraflı taahhüt ya da sözleşme şeklinde yapılabilir. Taksitle ödeme sözleşmesi, tarafların karşılıklı ve birbirlerine uygun irade beyanlarıyla kurulur. İcra ve İflâs Kanunu sözleşme vasıtasıyla yapılan taksitle ödemenin şartlarını taraflara tanınan tasarruf yetkisi gereğince açıkça düzenlememiştir. Tek taraflı taksitle ödeme taahhüdünün şartları ise sıkı bir düzenlemeye tabi tutulmuştur. Taksitle ödemeyle takip olduğu yerde durur, alacaklı takibe devam edilmesini isteyemez. Taksitle ödemeyi ihlal halinde ise takip kaldığı yerden devam eder, alacaklının şikâyetiyle borçluya tazyik hapsi uygulanır.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: İcra ve iflas hukuku Türkiye; Taksitle ödeme, İcra hukuku, Tazyik hapsi, Taksitle ödeme taahhüdü, Taksitle ödeme sözleşmesi