Okul öncesi dönem resimli hikaye kitaplarının matematik eğitimi içerik standartlarına uygunluğunun incelenmesi - Öncüler, İlknur (Anadolu Üniversitesi, 2020)
Bu araştırmada okul öncesi dönem resimli hikaye kitaplarının matematik eğitimi içerik standartlarına göre incelenmesi ve okul öncesi dönem matematik eğitiminde resimli hikaye kitaplarının kullanımının çocukların temel matematiksel kavram ve becerilerine etkisini ortaya koymak amaçlanmıştır. Araştırma iki aşama olacak şekilde nitel araştırma yöntemleri kullanılarak yürütülmüştür. İlk aşama doküman incelemesi, ikinci aşama durum çalışması yönteminde desenlenmiştir. Araştırma kapsamında, araştırmacı tarafından belirlenen bazı kriterler doğrultusunda seçilen 180 okul öncesi dönem resimli hikaye kitabı Amerikan Ulusal Matematik Öğretmenleri Konseyi'nin belirlediği içerik standartlarını temel alan, araştırmacı tarafından hazırlanmış "Kitap İçerik İnceleme Formu" kullanılarak incelenmiştir. Bu inceleme sonucunda okul öncesi dönem matematik eğitiminde kullanılması için önerilen kitaplardan seçilen dokuz kitap ile beş haftalık uygulama süreci bir anaokulunda öğrenimine devam eden 5 yaş grubu toplam 22 çocukla yürütülmüştür. Araştırmanın verileri nitel içerik analiz yöntemleri kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırmanın sonucunda, araştırma kapsamında incelenen okul öncesi dönem resimli hikaye kitaplarında matematik eğitimi içerik standartlarından sırayla "sayı ve işlemler, cebir, ölçme ve geometri" başlıklarına sıklıkla yer verildiğine ulaşılmıştır. Araştırmanın ikinci aşamasından elde edilen bulgular doğrultusunda okul öncesi dönem resimli hikaye kitaplarının matematik eğitimi süreçlerinde kullanılması ile çocukların matematiksel kavram ve becerilerinde kalıcı öğrenmelerin gerçekleşmesinin yanı sıra sosyal duygusal gelişimlerinin de olumlu etkilendiği sonucuna ulaşılmıştır.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: Matematik Öğretim (Okul öncesi); Amerikan Ulusal Matematik Öğretmenleri Konseyi (NCTM), Okul Öncesi, Okul Öncesi Matematik Eğitimi, Resimli Hikaye Kitapları.