Çukur baskı ve uygulama teknikleri - Kavga Kocatürk, Esin (Anadolu Üniversitesi, 1998)
Metal plaka yüzeyinin çeşitli alet ve teknikler ile çukurlaştırılıp resimlendirilmesi ve yüzeyde oluşturulan resmin boyanarak kağıt üzerine aktarılması işlemine çukur baskı adı verilir. Çukur kazı (intaglio) adı verilen çukurlaştırma işlemi iki ana teknik ile gerçekleştirilir. Bunlar asit ile indirme tekniği (Etching) ve kuru kazı tekniği (Engraving) dir. Bu teknikler kullanılarak gerçekleştirilen çukurlaştırma işlemleri sonucunda istenilen resim plaka yüzeyinde kalıp haline getirilir. Çukurlaştırılan plaka yüzeyine baskı boyaları çeşitli teknikler ile verilerek sadece çukurlarda boya kalacak şekilde temizlenir ve nemlendirilmiş baskı kağıdı ile birlikte presten geçirilerek baskı işlemi gerçekleştirilir. Özellikle renkli basımlarda her baskıda farklı etki veren sonuçlara ulaşılır. Çukur baskı teknikleri uygulaması çok titizlik ve sabır gerektiren ve ancak sayısız denemeler yapılarak ustalık kazanılan sanat çalışmalarıdır. Çukur baskı çalışmaları ile uygulamalı ilişkiler kurulduğu zaman, teknikler resimsel düşünceyi görselleştirme görselleştirmek için elde edilmek istenen etkileri yakalamada sonsuz olanaklar sağlar. Resim, Heykel ve diğer baskı tekniklerinde elde edilebilen her çeşit doku ve değerler çukur baskı teknikleri ile verilebilir. Hatta büyük esnekliğe sahip çukur baskı sanatında teknolojinin sağladığı malzemelerin vereceği sürpriz sonuçlar ile sanatçılara pek çok araştırma olanakları doğar. Sanatçılar sayısız denemeleri, çalışmaları ile yazına alınan çukur baskı başlıklarının içinde pek çok yeni başlıklar bulabilecek ve kendi kişisel anlatım dillerini oluşturabileceklerdir.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: Çukurbaskı