Türkiye'de Afgan sığınmacı olmak : medyadan ve sahadan yansımalar - Erol, Hilal (Anadolu Üniversitesi, 2021)
Bu araştırma, Türkiye' de zorunlu göç ve entegrasyon yazınında genel olarak daha az görünür olan Afgan sığınmacılar üzerine odaklanmıştır. Türkiye' de yıllardır varlığını sürdüren ve en büyük ikinci sığınmacı grubunu oluşturan Afgan sığınmacılar, kitlesel bir göçü temsil etmediklerinden 2016 tarihindeki AB ve Türkiye sınır gerilimine kadar genellikle göç yazınında ihmal edilmişlerdir. Ancak bu tarihten sonra, ikinci büyük sığınmacı grubu olması, göç deneyimleri, uyum ve entegrasyon süreçleri üzerine çalışmalar ivme kazanmaya başlamıştır. Bu araştırmada temel amaç Afgan sığınmacıların medya temsilleri, Afgan sığınmacıların bu temsiller hakkındaki görüşleri, göç deneyimleri ve Türkiye'deki diğer göçmenlere ilişkin görüşleri çerçevesinde Türkiye'de Afgan sığınmacı olmanın anlamının derinlemesine analiz edilmesidir. Nitel araştırma yöntemleri ile desenlenen araştırmada çalışma grubunda üç gazete belirlenerek eleştirel söylem analizine göre değerlendirilmiş ve uzun yıllardır sığınmacılara ev sahipliği yapan uydu kentlerden Konya ilinde 28 Afgan sığınmacı ile derinlemesine görüşme yapılmıştır. Araştırma sonucunda Afgan sığınmacıların haberlerde olumsuz temsiller üzerinden sunulduğu sonucuna ulaşılmıştır. Bulgulara göre katılımcıların kimlik edinim süreçlerinde ise göç deneyimleri, toplumsal ve mesleki statü, toplumsal cinsiyet, etnik kökene dair hiyerarşik düzen ve sosyal ağlar gibi unsurlar önemli rol oynamaktadır.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: Zorunlu göç, Afgan, Şartlı mülteci, Sığınmacı, Medya söylemi