Celebkeşan teşkilatı - Uçtu, Remzi (Anadolu Üniversitesi, 2002)
İstanbul, fethi takiben hızlı bir değişim ve gelişime sahne olmuş, kendi içinde de önemli sorunları gündeme getirmiştir. Devasa boyutlara ulaşan nüfusunun kasaplık et cinsinden ihtiyaçlarının temini konusu da bunlardan biridir. İncelemenin amacı da Osmanlı İmparatorluğunun bu konuya çözüm için geliştirdiği "Celebkeşan Teşkilatının" yapı ve işleyişini aydınlatabilmektir. Araştırmada Başbakanlık Osmanlı Arşivi kayıtlarından (Maliyeden Müdevver Defter-Celebkeşan Defteri, Mühimme Defteri) hareketle teşkilat yapısı ve işleyiş şekli tespit edilmeye çalışılmıştır. Konu hakkındaki tespitlere rağmen, uzun süreli bir çalışma gerektiren istatistiksel verilerin varlığı, uzun dönemsel bilgilerin çokluğu ve teşkilatın diğer teşkilatlarla bağlantılı yapısı konuyu yeni araştırmalar için de cazip kılmaktadır.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: Hayvancılık Türkiye Tarih