Döner sermayeli işletmelerde muhasebe sistemi ve bir uygulama - Esen, Seyfettin (Anadolu Üniversitesi, 1987)
Araştırmamız dört bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde döner sermaye işletmesi, işletmelerinin kuruluş gerekçeleri, amaçları ve sağladığı yararlar belirtilerek Kamu İktisadi Teşebbüsleri ile aralarındaki farklar üzerinde açıklayıcı bilgiler verilmiştir. Ayrıca döner sermayeli işletmeler çalışma alanlarına ve bağlı bulundukları idarelere göre sınıflandırılmıştır. İkinci bölümde bütçenin tanımı yapılarak, bütçenin sağlayacağı yararlar belirtilmiş, bütçe çeşitleri ile bütçeleme ilkeleri üzerinde durulmuştur. Döner sermayeli işletmelerde bütçenin dayanağına işaret edilerek bütçeyi yapan ve onaylayan organlar belirtilmiştir. Üçüncü bölümde muhasebe ve hesap planı kavramları tanıtılmış ve muhasebe sistemi açıklanarak, muhasebe sisteminin öğeleri incelenmiş ve döner sermaye işletmeleri ile genel olarak bağlantı kurulmaya çalışılmıştır. Dördüncü bölümde döner sermaye işletmelerinden, bir örnek olarak Tekirdağ Endüstri Meslek Lisesi Döner Sermaye İşletmesi'nin muhasebe sistemi incelenmiştir.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: Muhasebe; Çalışma sermayesi; Yatırım bütçesi