Girişimcilik eğitimi, dijital okuryazarlık becerileri ve bireysel yenilikçiliğin açık öğretim turizm öğrencilerinin dijital girişimcilik eğilimlerine etkisi - Zeynalov, Shovgi (Anadolu Üniversitesi, 2022)
Bu araştırma, açık öğretim turizm öğrencilerinin dijital girişimcilik eğilimlerini; girişimcilik eğitimi, dijital okuryazarlık becerileri ve bireysel yenilikçilikleri kapsamında incelemeyi amaçlamaktadır. Bu kapsamda öncelikle bu ilişkileri test etmek için bir model oluşturulmuş ve hipotezler geliştirilmiştir. Araştırmada veriler kolayda örnekleme yöntemiyle, çevrimiçi ortamda, anket tekniği ile toplanmış; 382 adet geçerli anket elde edilmiştir. Anket verileri üzerinde öncelikle geçerlilik ve güvenilirlik analizleri gerçekleştirilmiş, yapısal model ise en küçük kareler yöntemiyle gerçekleştirilen yapısal eşitlik modellemesiyle test edilmiştir. Araştırma sonuçları, turizm öğrencilerinin dijital okuryazarlık becerilerinin ve girişimcilik eğitimlerinin bireysel yenilikçilik ve dijital girişimcilik eğilimleri üzerinde doğrudan ve pozitif etkiye sahip olduğunu ve bu ilişkilerde bireysel yenilikçiliğin kısmen de olsa aracılık etkisinin olduğunu göstermektedir. Araştırmada aynı zamanda bireysel yenilikçiliğin, öğrencilerin dijital girişimcilik eğilimine doğrudan etkisinin olduğu sonucuna da ulaşılmıştır. Eğitim programlarında teknoloji desteğiyle birlikte sağlanacak girişimcilik eğitiminin, hem öğrencilerin dijital okuryazarlık ve bireysel yenilikçilik düzeyini, hem de dijital girişimcilik eğilimini artıracağı öngörülmektedir. Bu kapsamda turizm programlarına, dijital çağın dinamikleriyle farklı eğilimler gösteren öğrencilere dijital girişimcilik yeteneklerini kazandırmanın yanı sıra onları girişimciliğe yönlendirecek yenilikçi bakış açısını da kazandırmaları konusunda gerekli adımları atması önerilmektedir.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: Girişimcilik eğitimi, Dijital okuryazarlık, Bireysel yenilikçilik, Dijital girişimcilik, Dijital girişimcilik eğilimi