Minyatür sanatının Türk grafik tasarımı çerçevesinde kitap illüstrasyonu olarak değerlendirilmesi - Çetin, Öykü (Anadolu Üniversitesi, 2018)
İnsanoğlunun varoluşundan bu yana, iletişim yaşam içerisinde önemli ihtiyaçlardan biri olmuştur. İlkçağlarda mağara resimleriyle başlayan iletişim güdüsü, yazının icadıyla gelişmiş ve geçmiş zamanın tarih olarak kayda geçmesinde önemli rol oynamıştır. Minyatür sanatı, bin yılı aşkın sürelik serüveniyle tarihi, edebi, kültürel ve sanatsal değerleri bünyesinde barındıran geleneksel bir sanat dalı olarak süregelmiştir. Çalışmada, minyatür sanatı tarihsel süreç değerlendirilerek, bütünüyle gelişim ve duraklama evreleri ortaya konularak, bu evrelerin nedenleri ve sonuçları incelenerek, Türk grafik tasarımı çerçevesinde değerlendirilmiş; teknik, nitelik ve işlevselliği göz önünde bulundurulduğunda kitap illüstrasyonu misyonu irdelenerek, 21. yüzyıl konjonktüründe gelişen teknolojiyle Türk grafik tasarımı içerisinde olası kullanım biçimlerine değinilmiştir.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: Minyatür Türkiye; Minyatür sanatı, illüstrasyon, kitap illüstrasyonu, grafik tasarım.