Türkiye'nin kalkınma sürecinde dış ticaret - Büyükerşen, Aslı (Anadolu Üniversitesi, 1997)
Bu çalışmada, uygulanan kalkınma politikaları çerçevesinde, Türkiye'nin kalkınma sürecinde, dış ticaretin yeri araştırıldı. İlk olarak kalkınma ve dış ticaret arasındaki ilişki hakkında teorik bilgiler verildi. İthal ikameci sanayileşmeye dayanan kalkınma politikası ve ihracata yönelik sanayileşmeye dayanan kalkınma politikası, ülkelerin kalkınma çabalarında uyguladıkları temel politikalardır. Türkiye'de değişik dönemlerde bu iki politika da uygulanmıştır. Çalışmada söz konusu politikalara değinildikten sonra, dönemler itibariyle, bu politikaları içeren ekonomi politikaları ve kapsamlarındaki dış ekonomi politikaları anlatıldı. Sonuç olarak, dönemler itibariyle, Türkiye'de dış ticaretin gelişimi verilerek, bu gelişimin kalkınmadaki yeri incelendi.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: Uluslararası ticaret; Ekonomik kalkınma; Ticaret politikası Türkiye