Yeni tiyazol türevlerinin sentezi ve antikanser etki çalışmaları - Zeytün, Ebru (Anadolu Üniversitesi, 2020)
Bu çalışmada, yeni tiyazolil hidrazonlar (2a-p) sentezlenmiş ve K562 kronik miyeloid lösemi hücre dizisi üzerine sitotoksik etkileri için araştırılmıştır. Bu bileşikler arasında, 2h, 2j ve 2l kodlu bileşikler K562 hücre dizisine karşı güçlü antikanser aktivite göstermiştir. Bu bileşiklerin diğer lösemi (HL-60, MT-2 ve Jurkat) hücreleri ve periferik kan mononükleer hücreleri üzerine sitotoksik etkileri belirlenmiştir. Özellikle 4-(4-(metilsülfonil)fenil)-2-[2-((1,3-benzodioksol-4-il)metilen)hidrazinil]tiyazol (2j) yüksek selektivite indeksi (SI>11.27) ile K562 hücre dizisine karşı imatinibe (IC50= 6.84±1.11 µM) benzer antikanser aktivite (IC50= 8.87±1.93 µM) göstermiştir. Bileşik 2j'nin HL-60, Jurkat ve MT-2 hücreleri üzerinde imatinibden daha etkili olduğu bulunmuştur. Seçici antikanser aktivitesi nedeniyle bileşik 2j, K562 hücreleri üzerindeki apoptotik etkisi ve sekiz farklı tirozin kinaz üzerindeki inhibitör etkileri için araştırılmıştır. Bileşik 2j, imatinibden daha fazla apoptozu indüklemiş ve ABL1 kinaza karşı güçlü inhibitör aktivite (IC50= 5.37±1.17 µM) göstermiştir. Bileşiğin ABL1 kinazın (PDB kodu: 1IEP) ATP bağlanma bölgesine bağlanma modunun araştırılması için, MOE 2018.01 programı kullanılarak moleküler docking çalışması yapılmıştır. Bileşik 2j, güçlü etkileşimler oluşturarak ABL1 kinazın ATP bağlanma bölgesine yüksek affinite göstermiştir. In vitro ve in silico çalışmalar, ABL1 kinaz inhibitör aktivite için metilsülfonil sübstitüentinin önemini göstermiştir.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: Tiyazoller; Kanser Tedavi; Tiyazol, Apoptoz, ABL1 kinaz, Kronik miyeloid lösemi, Moleküler docking.