Ekstremite uzunluklarının otur-eriş testi sonuçlarına etkisinin incelenmesi ve önerilen modifiye otur-eriş testi - Arınık, Levent (Anadolu Üniversitesi, 1997)
Bu çalışmanın amacı, deneklerin farklı uzunluklardaki ekstremitelerinin Otur-Eriş Test ölçümlerini etkilediği düşünülerek, aynı test üzerinde deneklerin bacak ve gövde açısı 90'de iken kolların gergin olarak test sehpasına uzatılması ile, alınan bir başlangıç noktasından, deneğin eriştiği nokta arasındaki uzaklık ölçülerek, ekstremitelerin teste olabilecek etkisinin, ortadan kaldırılabileceğine yöneliktir. Bu amaçla, Anadolu Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu öğrencilerinden 62 erkek denek rastlantı usulü seçilmiştir. Deneklerin kol, bacak ve büst uzunlukları, direkt ölçümle alınmış ve bu uzunlukların tek başına bir anlam ifade etmiyeceği düşünülerek, birbirlerine olan uzunluk farkları hesaplanarak değerlendirilmiştir. Testin uygunlanışında ise, ilkönce fleksiyometrenin orta merkezi, deneğin büst ve bacak orta merkezine gelecek şekilde yerleştirilmiş ve sabitlenmiştir. Böylece deneğin 90'de olması sağlanmıştır. Bu durumdaki denekden, kollarını gergin olarak test sehpası, yüzeyine uzatması istenmiş ve el parmak uçları hizasından bir başlangıç noktası alınmıştır. Daha sonra, deneğin ayak tabanı hizasına kadar olan noktaya erişmesi istenmiş ve bu nokta ile başlangıç noktası arasındaki uzaklık Modifiye Otur-Eriş Test değeri olarak alınmıştır. Bu noktaya erişen deneğin, Eurofit Otur-Eriş Test normlarına göre, değeride 15 cm. olarak bilinmektedir. Aynı anda deneğin erişmiş olduğu bu noktada iken, fleksiyometreden de açısal değeri alınmıştır. Alınan bu değerlerin tümü, birbirleri ile karşılaştırılmıştır. Ayrıca, farklı uzunluklardaki ekstremitelerle uygulanan metrik ve açısal ölçüm sonuçlarının karşılaştırılmasında, bir fikir vermesi açısından, gonyometreden oluşturulan bir denek benzeri model geliştirilmiştir. Bu denek modeli gonyometre ile, deneklerin büst uzunluğu sabit kalacak şekilde kol ve bacak uzunluklarının en uzun ve en kısa değerleri ile ölçümler yapılmıştır. Bu verilerden deneklerle uygulanan, Modifiye Otur-Eriş Testi ile fleksiyometre değişkenleri arasında anlamlı bir ilişki bulunamamıştır (p]0.05). Fakat Modifiye Otur-Eriş Test verileri, ekstremite uzunluk farkları ile ilişkilendirildiğinde, otur-eriş test verilerine göre anlamlı ilişki bulunmuştur (p[0.05).
Keywords: Eklemler Gerilim; Egzersiz Fizyolojik etki; Fiziksel dayanıklılık Test