Bazı trimethoprim türevlerinin genotoksik etkilerinin CBMN testi ile araştırılması - Güzel, Devrim (Anadolu Üniversitesi, 2008)
Genetik hasarın bir göstergesi olan mikronükleusun belirlenmesinde son yıllarda en çok tercih edilen yöntem CBMN (sitokinezi engellenmiş mikronükleus) tekniğidir. Bu tez çalışmasında, bazı trimethoprim ve türevlerinin genotoksik aktivitesi, insan periferal kan lenfositlerinde in vitro CBMN tekniği ile araştırılmıştır. Periferal kan örnekleri sigara içmeyen sağlıklı iki erkek bireyden alınmış ve lenfosit kültürleri 24 ve 48 saatlik sürelerde maddelerin 50 ve 25 ug/ml' lik dozlarıyla muamele edilmiştir. Bu maddelerin insan kan lenfositlerinde meydana getirdiği mikronükleus (mn) frekansları tespit edilmiş ve CPI (hücre) değerleri hesaplanmıştır. Elde edilen verilere göre, trimethoprim ve türevlerinin uygulanan dozlara ve süreye bağlı olarak mikronükleus frekansında önemli bir artışa sebep olduğu, CPI değerlerinde ise istatistiksel olarak anlamlı bir artışa yol açmadığı görülmüştür. Sonuç olarak, bu çalışmada kullanılan test maddelerinin insan kan lenfositlerinde in vitro CBMN tekniğine göre, genotoksik etkili oldukları, ancak hücre bölünmesi üzerinde önemli bir azalışa neden olmadıkları söylenebilir.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: Trimethoprim; Genetik toksikoloji; Lenfositler