Deriving private numeric data in privacy-preserving collaborative filtering systems - Demirelli Okkalıoğlu, Burcu (Anadolu Üniversitesi, 2017)
Gizlilik tabanlı ortak filtreleme sistemlerinde kişilerin veya veri sahiplerinin mahrem verilerini ifşa etmeden güvenilir ve doğru öneriler sunmak için çok sayıda yöntem uygulanmıştır. Mahremiyet gizlilik tabanlı ortak filtreleme sistemlerinde temel prensiptir. Kullanıcıların mahremiyet endişelerini gidermek için farklı veri gizleme metotları sunulmuştur. Bu metotlardan biri olan rasgeleleştirme ortak filtreleme sistemlerinin iyi sonuçlar üretmesini mümkün kılarken aynı zamanda mahrem veriyi korumak için yaygın biçimde faydalanılan bir yöntemdir. Fakat, yakın zamanda ki çalışmalar rasgeleleştirme ile saklanmış veriden mahrem veriyi imar etmenin olası olduğunu göstermiştir. Tez merkezi, bölünmüş ve dağıtık veri-tabanlı gizliliği koruyan ortak filtreleme şemalarından saldırı senaryoları planlayarak mahrem nümerik veri imarının yapılıp yapılamayacağını inceler. Merkezi veri-tabanlı şemalarda, gürültü ayıklama yöntemleri kullanılarak z-skorlardan gürültü giderilmelidir. Herkese açık veri kullanarak z-skorlardan orijinal değerlemeleri elde etmek için yeni bir metot önerilmiştir. Kullanıcılar kişisel mahrem verilerini tutarsız şekilde sakladıklarında oylanan ürünleri imar etmek de çok önemlidir. Bölünmüş veri-tabanlı şemalarda, toplam sonuçlardan diğer partinin mahrem verisinin elde edilmesi incelenmiştir. Dağıtık veri-tabanlı şemalarda, bir veri sahibinin mahrem verisini elde etmek için diğer veri sahipleri ona karşı iş birliği yapabilirler. Bunun yanında, imar sonuçlarını iyileştirmek için alanla ilgili yardımcı bilgiler ve ortak filtreleme sistemlerinin karakteristik özelliklerini kullanan çözümler sunulmuştur. Teorik analizler ve deneysel sonuçlar göstermiştir ki sunulan yaklaşımlar saldırganlara belli durumlarda anlamlı ölçüde mahrem bilgi çıkarmasına yardımcı olur.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
"TÜBİTAK : 113E262".
Keywords: İşbirlikçi filtreleme