Basında uyuşturucu haberlerinin sunumu - Şekercioğlu, Havva (Anadolu Üniversitesi, 2018)
Son yıllarda ülke gündemini meşgul eden en önemli sorunlardan biri "uyuşturucu" konusudur. Uyuşturucuyla mücadele kapsamında ülkemizde özellikle son yıllarda pek çok faaliyet yürütülmektedir. Uyuşturucunun yaygınlaşması ve uyuşturucuyla mücadelede medyanın rolü literatürde pek çok çalışmada ele alınmakta ve çeşitli boyutlarıyla tartışılmaktadır. Bu betimleyici nitelikteki yüksek lisans çalışmasında ise uyuşturucu konusunun basında nasıl sunulduğu sorusuna yanıt aranmaktadır. Bu bağlamda son üç yılda (1 Ocak 2013 - 31 Aralık 2015 tarihleri arasında) yayımlanan "uyuşturucu" konulu haberlere içerik analizi uygulanmıştır. Çalışmada Türkiye'de en yüksek tiraja sahip ilk beş gazetenin (Hürriyet, Posta, Sabah, Sözcü ve Zaman) haberleri arasından sistematik rastsal örneklemle belirlenen 357 haber uygulamaya konu alınmıştır. Çalışmada uyuşturucu konusunun basında nasıl yer aldığı, yazı içeriklerinde hangi unsurların bulunduğu ve görsel unsurların nasıl kullanıldığı şeklindeki üç genel soruya yanıt aranmıştır. Bu bağlamda elde edilen bulgularda haberlerin daha çok polis-adliye sayfalarında yayımlandığı, orta düzeyde önemli bulunduğu, büyük ölçüde haber menşeinin muhabir adı olarak verildiği, bilgi/haber kaynaklarının ise belli olmadığı, haberlerde büyük ölçüde panik uyandırıcı/sansasyonel ve özendirici/dikkat çekici üslubun hakim olduğu, haber içeriklerinde çoğunlukla uyuşturucu ya da bağımlılığın türünün kullanıldığı, operasyon ya da ekonomik, ticari boyutlara vurguda bulunulduğu, çoğunlukla tek fotoğraf kullanıldığı ve bunda da uyuşturucunun ya da ünlü kişilerin görüntülendiği belirlenmiştir.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: Basın; Uyuşturucu madde; Uyuşturucu madde kontrolü