Comparing the weighting adjustment techniques for reducing bias in volunteer panel web surveys - Khan, Md. Musa (Anadolu Üniversitesi, 2018)
Web anketleri son yıllarda en çok kullanılan ve popüler anket yöntemlerinden biri haline gelmiştir. Bir web anketi, World Wide Web üzerinden bireyleri kendi başlarına bir anketi doldurmak üzere davet etmek suretiyle uygulanır. Internet kullanımı, gelişmiş ülke vatandaşları hem de gelişmekte olan ülke vatandaşları arasında artmıştır. Akıllı telefonun ortaya çıkışından bu yana, web anketleri daha geçerli ve makul bir veri toplama yöntemi haline gelmiştir. Son yıllarda, internet tabanlı veriler sadece pazarlama araştırmacıları için toplanmıştır. İnternet üzerinden veri toplamak kağıt-kalem, bilgisayar destekli telefon görüşmeleri ve bireysel görüşme yöntemlerinden daha hızlıdır çünkü basittir, ucuzdur ve arzulanan geniş katılımcı grubuna hızlı erişim sağlar. Ancak web anketlerinde yanlılık genel olarak sınırlı kapsam ve kendi kendine seçim nedeniyle oluşur. Bu çalışma, web anketlerinin niteliklerini, önemini, eğilimlerini ve de yanlılığı belirlemedeki sorunları değerlendirecektir. Yanlılığı azaltacak bazı ağırlıklı düzeltme teknikleri örnekle açıklanmıştır ve gönüllü web panel anketlerinden elde edilen olasılıklı olmayan tahminler, rasgele örnekleme tahminleriyle karşılaştırılmıştır. Ağırlıklı son tabakalama, genelleştirilmiş regresyon modellemesi, sıralı oran tahmini ve eğilim skoru düzeltme teknikleri bu tür yanlılıkları azaltmak için kullanılmaktadır. Bu çalışmanın uygulamasında, anakütle tahminleri, gönüllü web panel anketi tahminleriyle karşılaştırılmıştır. Veri "Sosyal Ağ Sitelerinin Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Sisteminin Öğrencilerinin Eğitiminde Kullanılması" anketindendir. Simulasyona dayalı rasgele örneklem, tabakalı örnekleme tasarımı ile türetilmiştir ve bu örnekleme dayalı tahminler olasılıklı olmayan gönüllü web panel örnekleminden elde edilen tahminlerle karşılaştırılmıştır. Gösterilmiştir ki ağırlıklı düzeltme, yanlılığı gerçekten azaltmıştır ve rasgele örneklem tahminleri gönüllü web panel anketleri tahminlerinden daha iyi sonuç vermektedir. Ancak, gönüllü panel web anketlerinin kullanılması gerektiğinde, bu çalışmada açıklanan ağırlıklı düzeltme tekniklerinden en az biriyle düzeltme yapmak önerilir.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
"Bu tez çalışması Anadolu Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Komisyonu Başkanlığı tarafından desteklenmiştir. Proje No: 1610F664".
Keywords: Web anketi, Olasılıklı ve olasılıklı olmayan örnekleme, Gönüllü web panel anketi, Yanlılık, Ağırlıkllıklı düzeltme teknikleri.