Alümina-amorf silika karışımlarının reaksiyon sinterlemesi ile müllit üretimi - Kara, İlknur (Anadolu Üniversitesi, 1998)
Bu çalışmada, xÊAI2O3 + amorf silika karışımlarından reaksiyon sinterleme yolu ile müllit seramiklerin üretimi araştırılmıştır. Bu amaçla 0.5um xÊAI2O3 tozu, daha iri tane boyutuna sahip amorf silika tozu ile karıştırılmıştır. Karışımlar, müllit katı eriyik aralığında olan % 72.5 xÊAI2O3 bileşiminde hazırlanmıştır. Bu karışıma değişik oranlarda ince AIOOH (20 nm) ilavesinin sinterleme ve mikroyapıya olan etkileri araştırılmıştır. Kullanılan AIOOH miktarları AI2O3 yüzdesinin %5,10 ve 15'dir. Artan AIOOH ilavesinin sinterleme ve müllit oluşumunu artırdığı bulunmuştur. Artan sinterleme davranışının, AIOOH silika ile reaksiyona girerek amorf silikanın kristobalite dönüşümünü geciktirmesi ve amorf silikanın vizkozitesini düşürmesi olarak öngörülmüştür. AIOOH ilavesinin müllit oluşumunu artırmasının nedeni ise, daha fazla sinterlemeden dolayı aluminaÊsilika temasının artmasından dolayıdır. Ayrıca çok ince AIOOH tanelerinin silika ile reaksiyona girerek müllit çekirdekleri oluşturması, AIOOH ilavesinin artan müllit oluşumuna yol açmasının diğer bir nedeni olarak verilebilir.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: Müllit; Silikatlar; Böhmit; Sinterleme