Macera turistlerinin duyusal arayışları ile aktivite tercihleri ilişkisinin Türkiye örneğinde incelenmesi - Bingöl, Serhat (Anadolu Üniversitesi, 2020)
Macera turizmi, belirli coğrafi özelliklere ve manzaralara sahip destinasyonlarda gerçekleşen aktiviteler, kültürel değişim ve doğayla bütünleşme ile ilişkilendirilen bir turizm türüdür. Macera turistleri ise macera turizmi deneyiminin bir parçası olarak, davranışları sürekli değişim gösteren, daha deneyimli ve riskli seyahat deneyimleri için sürekli arayış içinde olan turistleridir. Bu turistler, gelip geçici mutluluk anlarından ziyade, başarma duygusu, sürekli gelişme hissi ve yüksek düzeyde uyarılmak için duyusal arayış içindedirler. Bu nedenle, yüksek riskli macera aktivitelerine katılmak için aktivite odaklı seyahat etmektedirler. Türkiye'de macera turistlerinin aktivite tercihleri ile duyusal arayışları arasındaki ilişkilerin belirlenmesi amacıyla yapılan araştırmada, yamaç paraşütü, tüplü dalış, sörf, rafting, kano, kamp, kayak/snowboard, kaya tırmanışı, trekking ve tur bisikleti aktivitelerine katılan macera turistleri incelenmiştir. Böylelikle, macera aktivitelerine katılan macera turistlerinin duyusal arayışları, uyarılma düzeyleri, kişilik özellikleri, rekreasyonel davranış özellikleri ve demografik özellikleri ortaya konmuştur. Araştırmada nicel araştırma yöntemi tercih edilmiş olup, veriler anket tekniği ile toplanmıştır. Duyusal arayış ve dışadönüklük kişilik ölçeklerinden yararlanılarak, kolayda örnekleme yöntemiyle seçilmiş macera turistlerinden 1246 veri elde edilmiştir. Sonuç olarak, macera turistlerinin tercih ettikleri aktivitelere göre, duyusal arayışları, uyarılma düzeyleri, kişilik özellikleri, demografik özellikleri ve rekreasyonel davranış özelliklerine göre farklılık gösterdiği belirlenmiştir. Dolayısıyla, çalışmada her bir aktivite ayrı olarak değerlendirilmiş ve aktivite bazlı tipolojiler oluşturulmaya çalışılmıştır.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: Turistler Tutum; Macera turizmi, Macera turistleri, Macera turistlerinin kişilik özellikleri, Macera turisti tipolojisi, Duyusal arayış.