Ulusal basında özürlülük imajının sosyal model açısından değerlendirilmesi - Cinisli, Nail Anıl (Anadolu Üniversitesi, 2012)
Bu araştırmanın amacı, ulusal basında özürlülük imajının sosyal model açısından değerlendirilmesidir. Ulusal basında özürlülük imajının sosyal model açısından değerlendirilmesini hedefleyen bu araştırma nitel çalışma olarak yürütülmüştür. Çalışmada ülkemizde ulusal ölçekte yayın yapan gazetelerden amaçsal örnekleme yoluyla dördü seçilerek, 2005-2010 yılları aralığında özürlülükle ilgili haberler taranmıştır. Doküman incelemesi kapsamında toplanan araştırma verileri içerik analizi ile çözümlenmiştir. İçeriğin analiz edilmesiyle, 11 ana tema ve 42 alt tema ortaya konulmuştur. Her bir temaya dağılan haberlerin frekans ve yüzde hesaplamalarına da yer verilmiştir. Özürlülükle ilgili yayınlanan toplam 1420 haberin gazetelere ve yıllara göre dağılımı incelendiğinde, en yoğun haber akışının Sabah gazetesinde, en düşük ise Cumhuriyet gazetesinde olduğu belirlenmiştir. İlgili temalara haberlerin dağılımı ve yoğunluğu incelendiğinde ulusal basında özürlülük olgusuna yönelik sosyal model anlayışından uzak bir bakış açısısının varlığından sözedilebilir. Basın ve toplum arasındaki karşılıklı etkileşim ve basının toplumun aynası olduğu düşünüldüğünde, sosyal model açısından özürlülüğün ulusal basında ele alınışının toplumdaki özürlülük imajı hakkında ipuçları barındırdığı söylenebilir.
Keywords: Engelliler Basın kapsamı; Engelliler, Kitle iletişim araçlarında; Engelliler Kamuoyu