Cerrahi bilimler bölümünün dört dalında mesleki hatalar - Gündüz, Tarık (Anadolu Üniversitesi, 1988)
Bu çalışma cerrahi sınıfına mensup uzman hekimlerin TedbirsizlikDikkatsizlik ve Bilgisizliklerine bağlı olarak meydana gelen mesleki hataların araştırılması amacıyla ele alınmış ve Anadolu Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp bölümünde asistanlığımın süresince toplam 60 hekimle görüşmeler yapılarak gerçekleştirilmiştir. Görüşmeler daha ziyade Genel Cerrahi Uzmanları ile Kadın-Doğum, Ortapedi ve Travmatoloji, Üroloji Uzmanlarından oluşan hekim grubuyla yapılmıştır. 95 hastada 38 türde mesleki kusur işlendiği ve ayrıca 23 türde kusurlu durumla karşılaşıldığı, 52 hastada ameliyat sırasında araç-gereç ve malzeme unutulduğu anlaşılmıştır. Ayrıca Yüksek Sağlık Şura'sının 26.1.1983 ile 18.12.1987 tarihleri arasındaki 5 yıllık devredeki hekim hatalarıyla ilgili karar özetleri de incelenmiş olup, bu süre içinde 243 cerrahi uzmanın adli takibata uğradığı ve bunlardan 92 sinin Şura'ca muhtelif oranda kusurlu bulunduğu anlaşılmıştır. Ülkemizde cereyan eden hekim hatalarının çok küçük bir bölümünün adli takibata konu olduğu kanaatine varılmıştır. Yeni ve kapsamlı araştırmalara devam edilmesinin sorunun çözümünde yararlı olacağı kanaatine varılmıştır. Hekim hatalarının tek sorumlusu olarak hekimlerin gösterilmesi yanılgılarla dolu bir değerlendirilmedir. Çok yönlü ve kompleks bir sorun olan hekim hataları meselesinin objektif değerlendirilmesine özen gösterilmelidir. Tüm hekimleri töhmet altında bırakan kampanyalar hiçbir soruna çözüm getirmemiştir. Hekimlik karekterini daima ayakta ve sağlam tutumanın sorunlara en köklü çareyi oluşturacağı inancındayım.
Sadece dijital formatta erişilebilir.
Keywords: Tıbbi hatalar; Cerrahi hatalar; Doktorlar Meslek sorumluluğu