Kabin memurlarında örgütsel sessizliğin iş tatmini ve işten ayrılma niyeti açısından incelenmesi - Bebek Yeşilkaya, Adile (Anadolu Üniversitesi, 2024)
Bu araştırmanın amacı kabin memurlarında örgütsel sessizliğin iş tatmini ve işten ayrılma niyeti açısından incelenmesidir. Örgütsel sessizliğin çalışanların iş tatminleri veya işten ayrılma niyeti ile ilişkisini incelemeye yönelik alanyazında çalışmalar bulunmaktadır. Ancak bu üç olgunun havacılık sektöründe araştırıldığı bir çalışmaya rastlanılmamıştır. Örgütsel sessizlik konusu üzerine çalışmaların son yıllarda artış göstermeye başladığı görülmüştür. Ancak havacılık sektöründe kabin memurluğu alanında örgütsel sessizlik konusunda sessiz kalındığı saptanmıştır. Bu çalışmada kabin memurlarında sessizlik olgusu, iş tatmini ve işten ayrılma niyeti olgubilim yaklaşımı ile görüşmeler yapılarak anlaşılmaya çalışılmıştır. Görüşmeler, 2023 yılının Haziran ve Ekim ayları arasında gerçekleştirilmiştir. Elde edilen görüşme metinleri, tematik analiz yöntemiyle detaylı bir şekilde incelenmiş ve MAXQDA 2022 programı aracılığıyla kodlanmıştır. Verilerin analizi sonucunda; yönetime dayalı sessizlik, işin yapısına dayalı sessizlik, kendini korumaya ve korkuya dayalı sessizlik, iş tatmini ve işten ayrılma niyeti temaları belirlenmiştir. Araştırma sonuçlarına göre, kabin memurlarında örgütsel sessizliğinin temel nedenleri kendini koruma ve korku ile ilişkilendirilebilir. İş ortamından kaynaklanan etkenler ve yönetimle ilgili konular da sessizlik davranışlarını etkileyen önemli unsurlar arasındadır. Özellikle, ekip dinamiğinin sağlanmaması ve ceza politikaları ile iletişim problemleri, sessizliğin yaygın olduğu alanlardır. Ayrıca, kabin memurlarının iş sağlığı ve güvenliği konusundaki sessizlik davranışlarının, uçuş emniyeti için risk oluşturabileceği ortaya konmuştur. Bu sonuçlar, kabin memurlarının iş sağlığı ve güvenliği konusundaki sessizliğinin sadece iş tatmini ve işten ayrılma niyeti açısından değil, aynı zamanda uçuş emniyeti açısından da önemli sonuçları olabileceğini göstermektedir. Çalışmada hava yolu şirketlerine ve kabin memurlarına örgütün bütünlüğü ve refahı adına yapılacak çalışmalarda yol gösterici bulgular elde edilmiştir.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: Örgütsel sessizlik, İş tatmini, İşten ayrılma niyeti, Havayolu işletmeleri, Kabin memuru