Bölgemizde 2 yaş-4 yaş arasındaki sağlıklı çocukların el-elbileği grafilerindeki kemiklerin olgunlaşma derecelerine göre kemik yaşlarının saptanması - Erkurt, Şükrü (Anadolu Üniversitesi, 1987)
Bu çalışma, kronolojik yaşları belli olan 2-4 yaş arasındaki sağlıklı çocukların, el-elbileği grafilerinde saptanan kemik maturasyonlarının yararlanmakta olduğumuz Greulich-Pyle atlasındaki aynı yaş ve cinsteki maturasyon standartlarına uygun olup olmadığını saptamak, kliniğimizce 1986 yılında yapılan benzer çalışma sonuçlarını daha ileri yaş gruplarında uygulamak amacıyla yapılmıştır. Bu nedenle, 2-4 yaş arasındaki toplam 600 çocuktan her hangi bir iskelet anomalisi göstermeyen, anne, baba, kardeşlerinde ve kendisinde genetik, metabolik, endokronolojik hastalık bulunmayan sağlıklı 294 çocuk araştırma kapsamına alındı. Araştırma kapsamına alınan çocukların el-elbileği grafilerinde 13 kemiğin gelişimi, kliniğimizce yararlandığımız Greulich-Pyle kemik atlasındaki aynı yaş ve aynı cinsteki standart grafilerle karşılaştırıldı. 2-4 yaş arasındaki bölgemiz çocuklarının el-elbileği grafilerinde gösterdikleri kemik gelişimi, kliniğimizde kullandığımız Greulich-Pyle Atlasındaki aynı yaş ve cinsteki standartlardan geri kalmaktadır. Kemik gelişme geriliği, 2 yaştan itibaren 4 yaşa doğru, giderek artmaktadır ve 1,5-2 yıla kadar varmaktadır. Kanımızca bu durum bölgesel, genetik, ırksal ve beslenme faktörlerine bağlı olarak meydana gelmektedir. Bu nedenle ülkemiz insanları için düzeltme tablolarının yapılıp, kullandığımız atlaslara eklenmesi gerekmektedir kanısına varılmıştır.
Sadece dijital formatta erişilebilir.
Keywords: Kemikler Yaşlanma; El bileği kemikleri; Kemik yaşı, İnsanda