Doğrudan pazarlama yönelimlerinden katalogla pazarlama ve Türkiye uygulaması - Yılmaz, Halil İbrahim (Anadolu Üniversitesi, 1994)
Kendisine özgü kurallara ve üstün özelliklere sahip olan doğrudan pazarlama, ürün ve hizmetlerin pazarlanmasında kullanılan, özellikle ABD ve Avrupa'da oldukça yaygın, çağdaş bir pazarlama yöntemidir. Doğrudan pazarlamada müşteriyi beklemek yerine, adları, ad- resleri ve çeşitli demografik özellikleri önceden bilinen olası müşterilere doğrudan ulaşılır. Doğrudan pazarlama üç farklı ana yönelime sahiptir. 1. Kişisel satış Yoluyla Pazarlama 2. Telefonla Pazarlama 3. Katalogla Pazarlama Bu yönelimleri, birbirinden ayırt eden temel özellik kullan- dıkları araçlardır. Kişisel satış yoluyla pazarlamada adları, adresle- ri ve diğer özellikleri önceden belirlenen tüketicilere satış eleman- larıyla, telefonla pazarlamada telefonla, katalogla pazarlamada da postayla ulaşılır. Katalogla pazarlama, doğrudan pazarlamanın en yaygın ve neredeyse doğrudan pazarlamanın kendisiyle özdeşleşmiş bir yönelimdir. Bu yöntemde, belli bir süreç içinde ve belli ilkelere uyularak hazır- lanan katalog adları, adresleri, yaşları ve diğer özellikleri önceden bilinen potansiyel müşterilere postayla gönderilir. Kataloğu alan tüketici beğendiği ve almak istediği ürünü, posta ya da telefonla firmaya bildirir. Firma da siparişe uygun olarak ürünü müşteriye gönderir. Katalogla pazarlama bir pazarlama yöntemi olarak firmaya, bir alış veriş yöntemi olarak da tüketicilere önemli faydalar sunar. Firma bu yöntem sayesinde düşük maliyetle, yüksek kar oranıyla ve aracısız olarak çok geniş pazarlara ulaşırken, müşteriler bu katalogları otur- duğu yerde istediği gibi inceleyerek ve istediği ürünlere oturduğu yerde sahip olarak daha kolay ve rahat bir alış veriş olanağı yaşar- lar. Yaklaşık 125 yıl önce, ABD'nde, şehir merkezlerinden uzak yerlerde yaşayan insanların gereksinmelerini karşılamak üzere ortaya çıkmış olan katalogla pazarlamanın, bugün varolması için eskisinden daha çok neden vardır.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: Doğrudan pazarlama; Katalogla pazarlama