İmgesel oyun kavramının seramik sanatındaki yeri ve çağdaş yorumları - Delman, Zeynep (Anadolu Üniversitesi, 2024)
Düşsel olan ve gerçekleşmesi özlem olarak duyumsanan şey anlamına gelen imge, insanın iç dünyasının bir nevi yansımasıdır. İmgesel oyun ise, oyun aracılığı ile imgelerin gün yüzüne çıkarılması, somutlaştırılması olarak tanımlanabilir. Amaçların olmadığı, belirli bir şeyin düşünülüp tasarlanmadığı ve çoğu zaman anlık olan imgesel oyunlarda bazı durumlarda estetik algı gözetilmez. Çağdaş seramik sanatında Sürrealizm başta olmak üzere dönemin seramik sanatçıları ile ilk defa seramiğin geleneksel yapısının dışına çıkılıp modern imgesel oyun örnekleri üretilmeye başlanmıştır. Seramik formlar üzerindeki özgün ve spontane desenler ile imgeler dışa yansıtılmıştır. Günümüzde görünürlük gösteren birçok başarılı sanatçı da eserlerini rastlantısal çizgiler ve formlar ile oluşturmaktadır. Araştırma kapsamında ilk olarak imgesel oyun kavramını irdelemek adına imge ve oyun kavramları üzerinde durulmuş, bu doğrultuda sonraki başlıklarda imgesel oyunun, seramik sanatının tarihsel gelişimi ile ilişkisi, çağdaş seramik sanatı üzerindeki etkileri incelenmiştir. Bununla birlikte bu konunun psikoloji alanı ile bağlantısı üzerinde durulup diğer disiplinlerle ilişkisi görsellerle örneklendirilmiştir. İmgesel oyun hakkında edinilen bilgiler doğrultusunda araştırmacı tarafından yeni tasarımlar yapılarak çağdaş seramik sanatına yeni ifadeler kazandırmak amacıyla eserler üretilmiştir.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: Çağdaş sanat, Hayal gücü, İmge, Oyunlar