Yatırımcı ilişkilerinde en iyi uygulamalar: BIST 30 şirketleri ve ftse30 şirketlerinin yatırımcı ilişkileri uygulamaları kapsamında karşılaştırmalı analizi - Özkaya, Görkem (Anadolu Üniversitesi, 2024)
Yatırımcı ilişkileri; bir şirket ile yatırımcıları arasında etkili iletişim sağlamak, şeffaflığı teşvik etmek, yatırımcı güveni oluşturmak ve mevzuata uygunluğu sağlamak için finans, iletişim ve uyumluluğu birleştiren stratejik bir işlevdir. Bu çalışmanın amacı, yatırımcı ilişkileri fonksiyonlarını geliştirmeyi amaçlayan şirketler için öneriler sunmaktadır. Yatırımcı ilişkilerinin fonksiyonlarını geliştirmeyi amaçlayarak; finansal olarak daha istikrarlı ve etkin olmasına katkıda bulunmayı hedeflemiştir. Bu çalışmanın içeriğinde yer alan gelişmiş ve gelişmekte olan iki farklı piyasa koşullarında, şirketlerin yatırımcı ilişkilerinin, teze konu olan şirketlerin finansal hedefleri doğrultusunda, en etkin ve faydalı uygulamalarını karşılaştırmayı amaçlamıştır. Çalışma, Borsa İstanbul ve Londra Menkul Kıymetler Borsası'nda işlem gören toplam 60 şirket üzerinde yapılmıştır. Araştırmaya konu olmuş şirketlerin internet siteleri içerikleri, finansal sonuç açıklama kriterleri ve faaliyet raporları incelenirken TÜYİD tarafından hazırlanan skor kart değerlendirme soruları kullanılmıştır. Çalışma sonucu elde edilen bulgular; bir yandan şeffaflık, tutarlılık ve hesap verilebilirlik gibi temel ilkelerin evrensel olarak değer gördüğünü ortaya koyarken, diğer yandan yatırımcı ilişkileri en iyi uygulamalarının hayata geçirilmesinde; piyasa gelişmişliği, düzenleyici taraf gereklilikleri gibi unsurlara bağlı olarak önemli düzeyde farklılık gösterdiğini ortaya koymaktadır. Londra Menkul Kıymetler Borsası şirketleri, içerikte bahsedilen yatırımcı ilişkileri uygulamalarına, karşılaştırma dahilindeki şirketlerin uygulamalarına nazaran daha fazla önem göstererek, uyum profilinin daha etkin olduğu sonucu saptanmaktadır.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: Yatırımcı İlişkileri, En İyi Uygulamalar, Market Değeri, Sermaye Piyasaları, Şeffaflık