Mimarlık eğitim programında uzaktan eğitim yöntemi - Çavuşoğlu, Ömer Halil (Anadolu Üniversitesi, 2013)
Eğitim yöntemi olarak iki yüz elli yılı aşkın süredir kullanılmakta olan uzaktan eğitimin gelişen teknoloji ile artan etkinliğinin, benzer teknolojileri kullanarak eğitim içeriğine ve yöntemine yön veren mimarlık eğitim programı ile entegrasyonu ve uygulanabilirliği; günümüzün mevcut durumu ve yakın gelecek öngörülmek üzere incelenmiştir. Bu kapsamda; uzaktan eğitim yönteminin özellikleri, mimarlık eğitim programı ve gelişen teknolojilerin yazılım ve donanımsal olarak mimarlık eğitimine etkileri, uygulanmış bazı sanal tasarım stüdyosu örnekleri ve "Anadolu Üniversitesi Sanal Tasarım Stüdyosu" gibi Uzaktan Mimarlık Eğitimine temel olacak konular ve örnekler irdelenmiştir. Mimarlık eğitiminin uzaktan ya da sanal olarak uygulanabilirliğini sorgulamak amacıyla yapılan bu çalışmada; teknolojinin mevcut durumu veya yakın gelecekte sahip olması beklenen olanakları; yayımlanmış kitap, makale, tez gibi bilimsel yayınlarla desteklenerek değerlendirilmiş ve Mimarlık Eğitim Programının Uzaktan Eğitim yöntemi aracılığıyla verilebilmesinin her geçen yıl daha da etkin bir şekilde uygulanabilir olduğu ancak; özellikle teorik derslerin etkileşimli olarak tam anlamıyla uzaktan ya da sanal bir şekilde aktarılabilmesi için daha fazla teknolojik imkana, dolayısıyla; daha fazla zamana ihtiyaç olduğu saptanmıştır. Son olarak; incelenen veriler, uygulanmış örnekler ve sahip olunan altyapı olanakları göz önünde bulundurularak Uzaktan Mimarlık Eğitimi için bir başlangıç model önerisi sunulmuştur.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: Mimarlık Öğretim; Uzaktan öğretim