Avrupa Birliği-Türkiye ilerleme raporlarının siyasi kriterler açısından incelenmesi (2005-2014) - Akhundov, Javıdan (Anadolu Üniversitesi, 2019)
Avrupa Birliği İlerleme Raporları, Türkiye dahil olmak üzere, birliğe aday olan tüm ülkeler açısından oldukça önemli bir yere sahiptir. Bu raporlar, birliğe aday olan ülkelerdeki değişimi ve gelişimi göstermekte, adaylık sürecinde aday olan ülkenin AB'ye uyumunu ve üyeliğe olan yakınlığını değerlendirmektedir. Bu çalışmanın amacı, Türkiye'nin durumunu AB İlerleme Raporlarındaki siyasi kriterler açısından incelemek ve çeşitli değişkenler bağlamında değerlendirmektir. Bu amaç doğrultusunda çalışmada 2005-2014 yılları arasında Türkiye için yayınlanan AB İlerleme Raporları ele alınmış ve metinlerin içerikleri siyasi kriterler yönünden analiz edilmiştir. Çalışmada nitel araştırma yöntemlerinden doküman incelemesi tekniği kullanılmıştır. Veriler, Nvivo 12 programı aracılığıyla analiz edilip yorumlanmıştır. Bulgular demokrasi ve hukukun üstünlüğü; insan hakları ve azınlıkların korunması; adalet, özgürlük ve güvenlik konularının oluşturduğu üç temanın incelenmesi sonucunda elde edilmiştir. Ayrıca çalışmada Ulusal Programlar ve Yasal düzenlemeler konusuna da değinilmiştir. Çalışmanın sonucunda ilerleme raporlarında siyasi kriterlerden en fazla yolsuzlukla mücadele, ayrımcılıkla mücadele ve kadına şiddet konularına eleştiri getirildiği görülmüş ve on yıllık süreç içerisinde Türkiye'nin halen yeterli düzeye erişemediği tespit edilmiştir.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: Avrupa federasyonu İlişkiler Türkiye; AB-Türkiye ilişkileri, Ankara Antlaşması, Gümrük Birliği, İlerleme raporları.