Risk derecelendirmesi ve Arçelik A.Ş.'de bir uygulama - Sevil, Güven (Anadolu Üniversitesi, 1993)
Derecelendirme işlemi, 1910'lu yıllarda Amerika Birleşik Dev- letleri'nde kavram olarak ortaya atılmış ve 1930'lu yıllarda uygulama alanı bulmuştur. Dünyada geniş bir uygulamaalanı bulan derecelendir- me işlemi, ülkelerin risklilik durumunu ve kredi yeterliliğini göste- ren en büyük araçlardan birisi olarak görülmektedir. Belirlenen kredi yeterliliği, ülkeler ve işletmelerin uluslararası finansal piyasalar- dan sağladkları kredinin faiz oranını belirleyen elemanlardan birisi olmaktadır. Derecelendirme, işletmelerin ulusal ve uluslararası piyasalar- dan finansal kaynak bulmasına olanak sağlarken, yatırımcılar açısından da bir bilgi kaynağı niteliği taşımaktadır. Ülkemizde sermaye piyasa- sının gelişmesiyle birlikte, menkul kıymet ihraç eden işletmelerin du- rumunu gösteren bilgi kaynaklarının yetersizliği, derecelendirme ku- rumlarına olan ihtiyacı gündeme getirmektedir. Ülkemizde henüz tam an- lamıyla uygulama alanı bulamamış bu işlemin tanıtımı ve ülkemizde uy- gulanabilirliği çalışmanın konusunu oluşturmaktadır. Bu amaçla birinci bölümde temel kavramlarla birlikte, menkul kıymet değerlemesi ile derecelendirme işlemi arasındaki ilişki ortaya koyulmuştur. İkinci bölümde, derecelendirme süreci ile derecelendirme ku- rumlarının kullandıkları analiz yöntemleri ele alınarak, istatiksel derecelendirme modelleri incelenmiştir. Üçüncü bölümde ise, derecelendirme ile menkul kıymet değerleri arasındaki ilişkiler incelenerek, ülkemizde gerçekleştirilecek derece- lendirme işlemini etkileyebilecek faktörler üzerinde durulmuştur. Dördüncü bölümde, dayanıklı tüketim malları endüstrisinde yer alan Arçelik A.Ş.'de gerçekleştirilmeye çalışılan derecelendirme uygu- lamasına yer verilmiştir.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: Menkul kıymetler Derecelendirme; Şirketler Değerleme