Konjoint analizi tekniğinin pazarlama araştırmalarında kullanım olanakları ve bir uygulama - Sönmez, Harun (Anadolu Üniversitesi, 2001)
Bu tezde, üretim programlarına alınması düşünülen ürünlere veya mevcut ürünlere fayda katmak için kullanılan ve etkin bir ürün tasarımı oluşturabilmek amacı ile son yıllarda geliştirilmiş olna konjoint analizi incelenmiş ve diğer çok değişkenli teknikler arasındaki yerine ve önemine değinilmiştir. Konjoint analiziz, çok değişkenli bir pazar araştırma tekniği olup, tüketicilerin kullanım alışkanlıkları ve tercihlerinde meydana gelen değişmeleri de ortaya çıkarmaktadır. Uygulamada Anadolu Üniversitesi Fen Fakültesindeki akademik personelin ev için bir bilgisayar seçerken en fazla önem verdikleri özellikler ortaya çıkarılmıştır. Yapılan benzetim çalışmasında ise, ekonomik, ofis ve profesyonel pakete indirgenmiş bilgisayar konfigürasyonları arasından tüketici tercihlerine göre hangisinin daha çok talep edileceği belirlenmiş ve bu tercihlere göre pazardaki şirketlerin bilgisayar satış kampanyalarında hangi bilgisayar konfigürasyonlarına önem verebileceği vurgulanmıştır.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: Konjoint analiz (Pazarlama); Faktöriyel deney planlaması; Pazarlama araştırması İstatistiksel metotlar; Tüketici davranışı