Flor'un deneysel kırık iyileşmesinde kollajen sentezine etkisi : - Uslu, Burhan (Anadolu Üniversitesi, 1981)
Florun kollajen sentezi üzerine etkileri araştırılmış olmakla beraber, kırık iyileşmesi sürecinde kollajen sentezine olan etkileri yönünden herhangi bir çalışmaya rastlanılamamıştır. Kırık iyileşmesinde kollajen sentezine florun etkileri konulu çalışmamızda, 108 sıçan üç gruba ayrıldı. Birinci grup kontrol grubu idi ve çift distile florsuz su ile, Grup II 15 gün süre ile 30 ppm florlu su ile ve Grup III 35 gün süre ile 100 ppm florlu su ile beslendi. Kırık oluşturulmadan önce tüm hayvanlara beher gramları başına 0.5 mikrocuri Trityumla işaretli Prolin periton içi yolla verildi. Tüm gruplardaki hayvanların sağ arka bacak tibiaları, parmakla zorlama yöntemi ile kırılarak, birinci günden ondördüncü güne kadar her gün ve 3, 4, 5, ve 6. haftalarda ikişer hay- van olmak üzere toplam 108 hayvan öldürüldü. Kırık bölgesinden yapı- lan kemik biyopsilerinde protein ve hidroksiprolin tayinleri yapıldı. Deney hayvanlarının tibialarında flor seviyesi ölçümleri yapıldı. Ayrıca, kırık tibialar otoradyografik, histopatolijik ve mikrodansi- tometrik yöntemle değerlendirildi. Bu çalışmalar sonucu, kırık iyileşmesinde florun osteoblast- ların kollajen sentez ve salgılama fonksiyonunu baskıladığı, kıkırdak doku aktivitesini artırdığı, enkondral ossifikasyonu geciktirdiği ve endosteal bölgede fazla olmak üzere rezorbsiyonu artırdığı saptandı. Florun kırık iyileşmesini kollajen sentezini baskılıyarak geciktirdiği saptanan bu çalışmadan sonra, florozisli yörelerden ge- lecek kırıklı hastaların tedavileri sırasında, üzerlerinde daha özenle durulması sonucuna varıldı.
Sadece digital formatta erişilebilir.
Keywords: Flüoren; Kırıklar