Porsuk Nehri'nin genotoksik etkisi - Dilek, Banu (Anadolu Üniversitesi, 2004)
Bu tezde Porsuk nehrinin değişik örnekleme istasyonlarından alınan su örnekleri Ames/Salmonella mutajenite test sistemi ile TA98 ve TA100 Salmonella typhimurium suşları kullanılarak test edilmiştir. TA98 çerçeve kaymasına yol açan mutajenlerin, TA100 ise baz çifti değişimine yol açan mutajenlerin belirlenmesi için kullanılmıştır. Su örnekleri nonkonsantre olarak test edilmesinin yanısıra XAD-4 ve XAD-l6 kolonları kullanılarak ekstre edilmiş ve sonuçlar student-t testi ile değerlendirilmiştir. XAD-4 ekstrelerinde TA98 suşunda iki istasyonda mutajenite saptanmıştır.
Porsuk Nehri mutajenitesinin Ames/Salmonella test metodu ile araştırılması başlıklı yüksek lisans tezi.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: Salmonella typhimurium; Mutagenisiti testi; Ames testi