Türk ve İsviçre iflas hukukunda paylaştırma kuralları - Arslanpınar, Tuğçe (Anadolu Üniversitesi, 2021)
İflâs kararı verilmesiyle birlikte müflisin bütün alacaklıları, belirli şartları sağlayarak, alacaklarını tahsil etmek için tasfiyeye dâhil olur. İflâs tasfiyesinin en önemli aşaması, şüphesiz alacaklıların alacaklarına kavuşmasına hizmet eden paylaştırma aşamasıdır. Paylaştıma aşamasının gereği gibi yürütülmesinde hem alacaklıların hem de müflisin menfaati vardır. Bu sebeple, iflâsta paylaştırma aşamasının hangi esaslar dikkate alınarak yürütüleceğinin tespit edilmesi ve mümkün olduğunca bu esaslara bağlı kalınması önem arz eder. Bu çalışmada, iflâsta paylaştırmanın hangi andan itibaren başladığının tespiti yapılarak paylaştırmaya dâhil olan işlemler hakkında açıklamalar yapılacaktır. Özellikle paylaştırmaya dâhil olan işlemler ve bu işlemlere karşı başvurulması mümkün olan müracaat yolları, İsviçre hukukuyla da karşılaştırmalı olarak aktarılmaya çalışılacaktır. Çalışmamız üç bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde iflâsta paylaştırma kavramı, hukukî niteliği, paylaştırmayı gerçekleştirecek yetkili merci ve paylaştırmanın şartları ve sıra cetveli üzerinde durulacaktır. İkinci bölümde, sıra cetveline karşı başvurulabilecek müracaat yolları, itiraz davası ve şikâyet olmak üzere ikiye ayrılarak incelenecektir. Çalışmamızın son bölümünde ise pay cetveli ve son hesap kavramları ele alınarak bu işlemlere karşı başvurulabilecek şikâyet yolu değerlendirmeye çalışılacaktır.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: İflas hukuku Türkiye; İflas hukuku İsviçre; Paylaştırma işlemi, Sıra cetveli, Pay cetveli, İtiraz, Şikâyet