Yetişkin bireylerde görülen organik ses bozukluklarının bireyin yaşam kalitesine etkisi - Keleş, Şeyma Şebnem (Anadolu Üniversitesi, 2019)
Bu çalışmada, yetişkin bireylerde görülen organik ses bozuklukları ile yaşam kalitesi arasındaki ilişkinin ortaya konması amaçlanmıştır. Araştırmanın modeli, ilişkisel tarama modeli olup değişkenler arasında korelasyon türü ilişki kurulmuştur. Araştırma grupları oluşturulurken bireylerin 18 yaş ve üzeri, yetişkin olmaları dikkate alınmıştır. Hasta grubundaki bireyler Kayseri Şehir Hastanesi'nde organik ses bozukluğu tanısı almış 98 kişiden oluşmaktadır. Kontrol grubundaki bireyler ise herhangi bir ses bozukluğu tanısı olmayan bireylerdir ve 22 kişidir. Araştırma sırasında her iki gruba yaşam kalitesi ölçeklerinden SHE ve SİYKÖ uygulanmış; bireylerin maksimum /a/ fonasyon sürelerine, s/z oranlarına, oral diadokokinetik hızlarına, MDVP analizlerine bakılmış; GRBAS ile işitsel-algısal değerlendirme yapılmıştır. Sonuç olarak organik ses bozukluğu olan hasta grubu yaşam kalitesi ölçeklerinden aldıkları toplam skorları ile kontrol grubu aldıkları toplam skorları anlamlı düzeyde farklılık göstermiştir. Bu bulgular ses bozukluğu şikayetiyle kliniklere başvuran hastaların yaşam kalitesi değerlendirmesinin yapılmasının önemli olduğu vurgulanmaktadır.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: Ses bozuklukları