Endüstriyel tasarımda gereksinim ve moda ilişkisine kavramsal bir yaklaşım - Burgazlı, Levent (Anadolu Üniversitesi, 2004)
Bu çalışma iki temel yapı üzerine kuruludur: 1) Endüstriyel tasarım, gereksinim ve moda üçlüsünün oluşturduğu bütün. 2) Ürün-üretici, eşya-kullanıcı, tasarım-tasarımcı bakış açıları ile yukarıda sözü geçen bütünün incelenmesi. Endüstriyel Tasarım, Moda ve Gereksinim ilişkisi, ikinci maddedeki bakış açıları ile ele alınmakta ve kültür kavramı kapsamında tartışılmaktadır. Bu amaç doğrultusunda, birinci bölümde, Endüstriyel Tasarım ve Kültür ilişkisi ayrıntılı olarak ele alınmıştır. İkinci bölümde, Gereksinim kavramı, bu üç bakış açısı ile değerlendirilmekte ve tasarımın itici gücü olarak gereksinim kavramı üzerinde durulmaktadır. Üçüncü bölümde ise, Moda kavramı yine aynı yapı ile değerlendirilmekte ve Endüstriyel tasarım ile moda kavramı ilişkilendirilmektedir. Sonuç bölümünde, kültür gereksinim ve modanın endüstriyel tasarımla doğrusal olmayan bağları kurulmakta ve bu kavramları anlamak için önerilen bu yapının gerekliliği ortaya konmaktadır.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: Endüstri tasarımı