Factors affecting tertiary level EFL learners' speaking performances - Akkaya Önal, Meriç (Anadolu Üniversitesi, 2025)
Bu çalışma, yabancı dil eğitiminde iletişimsel yetkinliğe yapılan vurgunun artması bağlamında, öğrencilerin sözlü başarı testlerindeki konuşma performanslarını şekillendiren değişkenleri keşfetmeyi amaçlamaktadır. Bu olguya yanıt aramak için, derinlemesine araştırmaya olanak sağladığı düşünülen karma yöntem kullanılmıştır. Bu bağlamda, araştırma Türkiye'de bir devlet üniversitesinde gönüllülük esasına dayalı olarak çeşitli paydaşlarla gerçekleştirilmiştir. Bu katılımcılar arasında Yabancı Dil olarak İngilizce eğitmenleri, test tasarımcıları ve yöneticilerinin yanı sıra veri toplama sırasında beş dil yeterlilik seviyesindeki EFL öğrencileri de yer almaktadır. Veriler yakınsak karma yöntem tasarımıyla toplandığından, hem nicel hem de nitel veriler paralel zamanlarda toplanmıştır. Nicel veriler için, açık uçlu bir soru ile 4'lü Likert ölçeği tüm paydaşlar tarafından yanıtlanmıştır. Nitel kısım için ise iki farklı araç kullanılmıştır. İlk olarak, tüm paydaşlarla yarı yapılandırılmış görüşmeler gerçekleştirilmiştir. İkinci olarak, İngilizceyi Yabancı Dil olarak öğrenen öğrenciler ve vize konuşma sınavındaki test değerlendiricileri ile video uyarımlı hatırlama görüşme protokolü aracılığıyla görüşülmüştür. Bulgular, katılımcıların kaygı, gerginlik ve hata yapma korkusu gibi duygusal faktörleri sözlü başarıları üzerinde önemli bir engel olarak belirttiklerini ortaya koymuştur. Hazır bulunuşluk, yani sınıf içinde ve dışında pratik yapmak, neredeyse eşit derecede etkili bir faktör olarak belirtilmiş, bunu kelime bilgisi ve dilbilgisi yeterlilikleri gibi dilsel unsurlar izlemiştir. Buna ek olarak, sınırlı içerik üretimi, sınav ortamının fiziksel bağlamı, puanlayıcı davranışı ve puanlayıcı aşinalığı, görev soruları ve akran etkisinin öğrencilerin sözlü başarısı üzerinde önemli etkileri olduğu bulunmuştur. Bu çalışma, başarı testleri sırasında öğrencilerin konuşma performansını etkileyen bu belirli faktörleri araştırarak, duygusal, dilsel ve bağlamsal değişkenlerin konuşma sınavı ortamlarında nasıl etkileşime girdiğinin daha derinlemesine anlaşılmasına katkıda bulunmaya çalışmaktadır.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: Konuşma sınavları, Konuşma değerlendirmesi, İkinci dilde konuşma, İkinci dil konuşmada faktörler