Writing assessment literacy of Turkish EFL teachers at tertiary level - Özçubuk, Doğukan Hazar (Anadolu Üniversitesi, 2024)
Yazma değerlendirmesi, öğretmenlerin mesleki yaşamlarında her zaman ölçmenin ve değerlendirmenin önemli bir bileşeni olmuştur ve iş yüklerinde önemli bir zaman alır. Ancak, İngilizceyi yabancı dil olarak öğreten Türk öğretim elemanlarının yazma değerlendirme okuryazarlığını araştıran çalışmaların sayısı azdır. Bu nedenle, bu çalışma, katılımcıların yazma değerlendirme inançlarını, stratejilerini, uygulamalarını ve bilgilerini, ayrıca yazma zorluklarını ve gelecekteki eğitim ihtiyaçlarını araştırmayı amaçlamıştır. Bu amaçla, 94 katılımcı Crusan ve diğerlerinden (2016) uyarlanan Yazma Değerlendirmesi Okuryazarlık Anketini kırk üç çoktan seçmeli soruyu ve 5'li Likert ölçeği maddelerini yanıtlayarak doldurmuştur. Ayrıca, on dört öğretim elemanı yarı yapılandırılmış görüşmelere katılmıştır. Yakınsayan paralel tasarımı (Creswell, 2015) kullanan çalışma, katılımcıların WAL seviyelerine, uygulamalarına, stratejilerine ve bilgilerine yönelik karışık sonuçlar ortaya koymuştur. Nitel analiz ise, katılımcıların yazma değerlendirmesi konusunda farklı görüşlere sahip olduklarını ve farklı yazma uygulamalarına ve stratejilerine sahip olduklarını göstermiştir. Çalışma, katılımcıların gelecekte ne tür değerlendirme eğitimine ihtiyaçları olduğunu da ortaya koymuştur. Son olarak, çalışma pedagojik çıkarımlara, sınırlılıklara ve geleceğe yönelik önerilere yer vermiştir.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: Değerlendirme Bilgisi, Değerlendirme Okuryazarlığı, Öğretmen İnançları, Yazma Değerlendirmesi, Yazma Değerlendirme Okuryazarlığı