Bazı sübsititüe benzinidenilin türevlerinin mutajenik aktivitelerinin ames salmonella mikrozom testi ile araştırılması - Yüksel, Sinem (Anadolu Üniversitesi, 2005)
Bu çalışmada, 8 Benzinidenilin türevlerinin mutajenik etkileri, metabolik aktivasyon olmadan ve olarak Ames/Salmonella/Mikrozom testi yoluyla araştırılmıştır. Deneyde Salmonella typhimurium TA 98 ve TA 100 suşları kullanılmıştır. TA 98 çerçeve kaymasına yol açan mutajenlerin, TA 100 ise baz çifti değişimine yol açan mutajenlerin belirlenmesi için tasarlanmıştır. Deneylerde organizma sayılarında doza bağlı artışlar gözlenmiştir ve bunlar zayıf mutajenisite olarak düşünülmüştür. Deneysel ve çözücü kontrol grupları arasında önemli farklılıklar olumlu sonuçlar olarak düşünülmüştür. Yapı-aktivite ilişkileri mutajenler ve zayıf mutajenler olarak ele alınan bileşimler için tartışılmıştır.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: Ames testi; Mutagenisiti testi; Salmonella typhimurium