Cedrus libani uçucu yağının bileşimi - Demirçakmak, Betül (Anadolu Üniversitesi, 1994)
Bu çalışmada Antalya ve Tarsus yörelerinden temin edilen ve Toros Sediri olarak adlandırılan Cedrus libani A. Rich. kök ve gövde odunlarından hem su hem de buhar distilasyonu yöntemi ile laboratuvar ve pilot ölçekte uçucu yağ elde edilmiştir. Yağların GC ve GC/MS ana- lizleri yapılmıştır. Yağların % 90-93'ne tekabül eden 37 bileşik ta- nımlanmış olup, himakalenler ( -, - ve ) yağların % 58.6'sını oluş- turmaktadır. Yağda mevcut minör bileşenlerin ayrılması için fraksiyonlu distilasyon ve kromatografik teknikler uygulanmış, izole edilen bile- şiklerin yapı tayinleri spektral yöntemlerle (IR, MS, H-NMR ve C-NMR) gerçekleştirilmiştir. Cis ve trans, -10.11-dihidroatlanton, cis ve trans - -atlanton 8,9-dehidroneoizolongifolen, longipinen, -yılangen, kafur, sativen, -gurjunen, junipen(=longifolen), -sedren, -kalakoren, oksidohimaka- len, izohimakalon, nerolidol, longiborneol, kadelen, limonen ve terpi- nolen'in Cedrus libani A. Rich. yağındaki varlığı ilk kez duyurulmak- tadır.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: Cedrus libani; Uçucu yağlar