Sıkça sorulan sorular üzerinde arama - Yürekli, Burcu (Anadolu Üniversitesi, 2008)
Günümüzde Internet aracılığıyla erişilebilen bilgi kaynaklarının sayısı giderek artmaktadır. Bilgi kaynaklarındaki hızlı artış bilgi erişim problemini getirmiştir. Arama motorları bilgi erişim problemini büyük çoğunlukla çözebilsede, Internet kullanıcıları için sonuçlar arasında gezinerek, ihtiyaç duydukları bilgiyi arayıp bulmak zaman ve istek kaybettirici bir işlemdir. Bu nedenle, kullanıcıların soracakları sorulan hızlı ve doğru bir şekilde cevaplandırabilecek sistemlere duyulan ihtiyaç artmıştır.Bu tezde kullanıcıların doğal dilde sordukları soruları web sayfalarından toplanan sıkça sorulan sorular ile karşılaştırıp, kullanıcının sorusunu cevaplayabilecek soru cevap çiftini ilk sonuç olarak getirmesi hedeflenmiş olan bir Sıkça Sorulan Soru Erişim Sisteminin performansı değerlendirilmiştir. Performansın değerlendirmesi için web sayfalarından toplanan sorulardan bazıları seçilip, farklı kişiler tarafından derlenerek test koleksiyonu oluşturulmuştur. Türkçeye özgü analizlerin vefarklı arama alanlarında yapılacak aramaların sistem performansına etkileri incelenmiştir. Türkçeye özgü analizlerin sistemin performansını artırdığı görülmüştür. Ayrıca, arama alanlarına soru kaynağına ait bilgilerin eklenmesi ile sistem performansının arttığı gözlenmiştir.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: Bilgi erişimi; Bilgi erişim sistemleri; Bilgisayar ağları; Internet (Bilgisayar ağı)