Hidroksil radikalinin kapiler elektroforez ile tayini - Gökören, Nuray (Anadolu Üniversitesi, 1997)
Oksidanlar, yaşayan organizmalar için çok etkili ve zararlı kimyasallardır. Serbest radikaller, sözü edilen oksidanların bir bölümünü oluşturmaktadırlar. Oksijenden türeyen serbest radikallerin en hasar yapıcı olanı da hidroksil radikalidir. Bu çalışmada hidroksil radikalinin, salisilat iyonunu hidroksillemesine dayalı kapiler elektroforetik bir yöntem geliştirilmiş, hidroksillenmiş ürünler dahil, 2,3-DHB, 2.5-DHB, salisilat ve bu sistemin iç standardı olarak belirlenen luminalin pH 8.5 borat tamponunda, 25 kV potansiyel uygulayarak, 1s vakum enjeksiyonu ile 200 nm de kapilerden geçen ürünlerin ayırımları yapılmıştır. Verilen koşullarda luminal (7) 2.5-DHB (8.5). salisilat (9.3). 2.3-DHB (9.7), sırası ile belirlenmiştir. Tüm maddelerin kalibrasyon çalışmaları yapılmış ve iyi korelasyonlu eğriler elde edilmiştir. Bu yöntemin uygulanabilirliği, mide dokusu homojenatına dışarıdan katılan salisilat iyonunun UV irradyasyonu ile hidroksillenmesi sonucu tayin edilebilirliği incelenmiş ve standart maddelerinkine benzer sonuçlar elde edilmiştir. İlgili maddelerin en düşük tayin limitleri ise 2.5-DHB için 6.65X10. salisilat için 3.19X10. 2.3-DHB için 6.96X10 olarak hesaplanmıştır. Yukarıdaki bulgulara göre, bu çalışmada geliştirilen yöntemin ucuz kolay ve çabuk olduğu ve hidroksil radikali tayinlerinde kullanılmasının üstünlük getireceği önerilmektedir.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: Radikaller (Kimya); Serbest radikaller (Kimya); Kapiller elektroforez; Antioksidanlar