Çevre sorunlarının ekonomik etkileri ve Eskişehir örneği - Kaptan, Hanife (Anadolu Üniversitesi, 1996)
Bu çalışmada ekolojik dengeye müdahale sonucu ortaya çıkan çevre sorunları ve bu sorunların ortadan kaldırılmasının maliyeti, ayrıca ekonomik güçleri farklı olan ülkelerde çevresel sorunların kaldırılmasına yönelik çalışmalara yaklaşımlar ile konunun Eskişehir bazında araştırılması amaçlanmıştır. Bilindiği gibi çevre alıcı ortamdır ve çeşitli kirletici unsurlar tarafından etkilenmektedir. Bu bakımdan çevresel değerler ile çevresel değerlerin korunmasındaki yasal ve kurumsal yapı ele alınmıştır. Ayrıca konunun ekonomik boyutundaki hem kalkınmanın sağlanabileceği hem de çevresel değerlerin korunabileceği ''çevreyi dışlamayan kalkınma'' ya da ''sürdürülebilir kalkınma'' ilkesinden bahsedilmiştir. Son olarak bütün bu çevresel-ekonomik sorunlar Eskişehir özelinde incelenerek çözümleri araştırılmıştır.
Keywords: Çevre koruma Ekonomik yönler Türkiye; Kirlilik Ekonomik yönler Türkiye