Bozdağ (Eskişehir) likenlerinin taksonomik ve ekolojik özellikleri - Singer, Emine Tuğba (Anadolu Üniversitesi, 2007)
Bu çalışmada, Eskişehir ilçe merkezinin kuzeyinde yer alan Bozdağ'da yayılış gösteren liken ve likenikol mantarların taksonomik ve ekolojik özelliklerinin incelenmesi amaçlanmıştır. 25.06.2005-20.11.2006 tarihleri arasında yapılan arazi çalışmaları sonucunda toplanan örnekler incelenmiştir. Ayrıca daha önce toplanıp Anadolu Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Herbaryumu (ANES)'nda bulunan örnekler de çalısma kapsamında değerlendirilmiştir. Toplanan örnekler tayin edilmis ve çalışma alanında daha önceki yayınlarda yer alan örneklerle birlikte toplam 176 liken oluşturan ve 11 likenikol mantar belirlenmiştir. Bunlardan 107'si çalışma alanı için yeni kayıttır. Liken örnekleri ANES Herbaryumu'nda koruma altına alınmıştır. Bozdağ'da yayılış gösteren likenler iklim, habitat ve substrat yapısına bağlı olarak değerlendirilmiştir. Liken türlerinin çoğu geniş ekolojik hosgörürlüğe sahiptir. Substrat seçiciligi açısından değerlendirildiğinde, sırasıyla kalkerli, silisli, agaç kabuğu ve toprak üzerindeki türler yayılış göstermektedir. Bozdağ'ın uzun yıllardan bu yana tarım ve hayvancılık faaliyetlerinin etkisi altında olması nedeniyle doğal bitki örtüsünün ağır tahribe ugraması likenlerin dagılısını da etkilemiştir. Çalışma alanındaki likenlerin büyük çoğunluğunu, azot ve ışık seven, tozlu substratlar üzerinde gelişen liken türleri oluşturmaktadır.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: Likenler; Likenler Türkiye Eskişehir